Genel

2024 Paris Olimpiyat Meşalesini Down Sendromlu Özel Sporcular Taşıdı!

2024 Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları 26 Temmuz – 8 Eylül 2024 tarihleri arasında Fransa’nın Paris Şehrinde yapılacaktır.

Olimpiyat Oyunlarının Sembolü olan Meşale Yunanistan Atina’dan yola çıkarak Paris’e ulaştı. Olimpiyat tarihinde ilk defa Fransa Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı ve VIRTÜS Dünya Federasyonu Başkanı Marc Truffaut’un girişimi ile Paris Olimpiyat Meşalesini “Down Sendromlu “ Özel Sporcular taşıdı.

Konu ile İlgili Fransa Özel Sporcular Spor Federasyonunun Açıklaması şöyle;

22 Haziran Cumartesi sabah saat 9’da Roanne’deki Olimpiyat Meşalesi Koşusunun   FFSA kolektifinde ne büyük bir mutluluk, neşe ve gurur paylaşıldı.

Bu grup, FFSA’dan (eğlence sporu veya üst düzey spor) Down sendromlu 18 sporcunun (21) Fransız merkezlerinde çalışan “günlük yaşam” denetçilerinin eşlik etmesinden oluşuyordu. Büyülü, sembolik ve tarihi bir andı!

Yağmur altında yapılan provalarda, Paris 2024 hediyesinin tüm meşale taşıyıcılarına takdimine kadar çok güzel anlar ve güzel duygular paylaşıldı.

Bu sporcuların hayatlarındaki bu eşsiz anı paylaşmak için çok sayıda aile ve arkadaş oradaydı! Varlıkları ve destekleri için çok teşekkür ederiz.

Bir hatırlatma olarak, Roanne, 1983 yılında Fransa’nın her yerinden en az 1.300 sporcuyu on beş disiplin etrafında bir araya getiren ilk ulusal Uyarlanmış Spor etkinliği olan FFSA Ulusal Oyunlarına ev sahipliği yaptığından beri Uyarlanmış Spor için güçlü bir semboldür.

FFSA, birkaç yıldır Down sendromlu sporcuların Paralimpik Oyunlarına entegrasyonuna kendini adamıştır ve onların olağanüstü yeteneklerini ve dikkat çekici performanslarını öne çıkararak başarılarını vurgulamaktadır.

Amacı, durumları ne olursa olsun tüm sporcularına tam spor potansiyellerine ulaşma yollarını sunmak olan FFSA, eşit fırsatlara ve herkesin kendi alanında başarılı olabileceğine inanıyor.

Toplu bayrak yarışının kaptanı, üst düzey bir sporcu ve birçok dünya madalyası sahibi olan Nicolas Virapin’e, hepsi birden çok dünya madalyası kazanan Jean Bachevillier, Clément Colomby, Camille Frison, Aymeric Gouyaud, Margaux Josse ve Paul Riche Schipman eşlik etti. Peki; bölgeden sporcuların yanı sıra: Patrick Arnaud, Alexandre Bailly, Tristan Barattin, Jessy Barreiros, Thomas Bay, Romain Bonnefoy, Vanessa Camacaris, Isabelle Fayard, William Forrest, Olivier Jacquet, Sophie Kirk ve Cassandra Rival Bu sporcuların hepsine başarılar 👏👏👏

30 Haziran 2024 Pazar günü Châlons-en-Champagne’de saat 12:15’te Olimpiyat meşalesinin ikinci FFSA kolektif koşusunda görüşmek üzere!

Aşağıda Fransa TVPARIS 2024’ün tekrarını bulacaksınız.

 

 

Başkan Birol Aydın Down Sendromlu ve Otizmli  Özel Sporcular Olimpiyat Yolunda!

Federasyon Başkanı Birol Aydın yaptığı açıklamada ;   2012 Yılında göreve geldiğimizde, Yönetim Kurulumu ve Teknik Kurullarımız olarak   ilk icraatımız,  Down, Otizm ve Mental özel sporcuların “Bölge ve Türkiye Şampiyonalarında”  ayrı ayrı yarıştırtılması ve Madalya tasnifinin de ayrı yapılması kararı oldu.

Bu kararımız özel sporcular camiamız tarafından  büyük sevinç ve takdirle karşılanmış ve var olan bir adaletsizliği ortadan kaldırmıştık.

VIRTÜS Avrupa ve Dünya Yönetim Kuruluna seçilmemden sonra, TÖSSFED olarak Türkiyede yaptığımız uygulamayı Avrupa ve Dünyaya  “VIRTÜS Yönetim Kurulları toplantılarında sunumlar ile defalarca anlattık.  Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında Down, Otizm ve Mental Özel Sporcuların ayrı ayrı yarıştırılmalarının gerekçelerini sunduk.

VIRTÜS’de İlk olarak Down Sendromlu Özel Sporcular ayrı yarıştırtılırken, daha sonra Otizmli Özel Sporcularda 2024 Yılı itibari ile ayrı bir kategori olarak yarıştırılmalarına karar verildi.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarına, TMPK’yı temsilen katıldım. Oyunlarda IPC Başkanı Sayın Andrew Parsons’a Paralimpik Oyunlarında Otizm ve Down Sendromlu Özel Sporcularında ayrı kategori olarak yarıştırılmalarının gerekçelerini anlattım.

Tokyo Paralipik Oyunlarında VIRTÜS Dünya Federasyonu Başkanı  Sayın Marc Truffaut’da IPC Başkanı Sayın Andrew Parsons ile görüştü ve taleplerimizi iletti.

İnşallah 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunlarında Özel Sporcularımız Down, Otizm ve Mental Özel Sporcularımız ayrı ayrı kategorilerde yarışacak ve hak ettikleri temsili sağlayacaklardır.

TÖSSFED olarak “Siz değerli Özel Sporcular Ailemizin destekleri ile sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız.

Saygılarımla …

Birol AYDIN

TÖSSFED Başkanı

VIRTÜS Avrupa ve Dünya Yönetim Kurulu Üyesi

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu